Presjek događanja u LAG-u i FLAG-u Škoji 2023/2024. godine

Datum objave:
19.7.2024
Kategorija:
Vijest
Presjek događanja u LAG-u i FLAG-u Škoji 2023/2024. godine
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

Bez sumnje, godina iza nas bila je dosad najdinamičnija kako za LAG, tako i za FLAG Škoji. Objavljivali su se natječaji, odabirali projekti, obrađivali brojni zahtjevi za isplate, ali istodobno veliki napori ulagali su se u programiranje nadolazećeg razdoblja i kreiranje odgovarajućih intervencija koje će odgovoriti na potrebe krajnjih korisnika u narednim godinama.

Samo 2023. godine raspisali smo 3 natječaja putem kojih smo odabrali 12 projekata za provedbu, administrativno obradili 20 zahtjeva za potporu i 17 zahtjeva za isplatu sredstava, posjetili 25 lokacija ulaganja prije isplate sredstava, održali 5 dioničkih radionica za potrebe izrade novih strategija, otvorili Proizvodno-edukativan centar Vrisnik na Hvaru uz konferenciju s preko 40 sudionika, pokrenuli kampanju Naši su ŠKOJI – tvoji i moji u kojoj je sudjelovalo 140 učenika osnovnih škola, poveli članove FLAG-a na studijsko putovanje u Grčku i još mnogo, mnogo toga. U konačnici, 2023. godine izradili smo strategije za novo programsko razdoblje za LAG i za FLAG Škoji te njihovim odobravanjem osigurali 3.734.380,10 eura za provedbu intervencija u idućem programskom razdoblju!

Provedbe strategija LAG-a i FLAG-a Škoji

Iako je rok za provedbu projekata LAG-a Škoji lipanj 2025. godine, donosimo najvažnije brojke o trenutnom stanju provedbe strategija LAG-a za programsko razdoblje 2014.-2020. i prijelazno razdoblje i FLAG-a za programsko razdoblje 2014.-2020. koje je posljednjim isplatama u svibnju ove godine konačno i zaključeno.

Budući da se projekti korisnika u LAG-u mogu provoditi još godinu dana, u ovom trenutku od odobrena 54 projekta, završeno je i potpuno isplaćeno njih 34. Od toga je 26 projekata poljoprivrednih gospodarstava koja su ulagala uglavnom u nove nasade, rekonstrukciju starih nasada, poljoprivrednu mehanizaciju, opremu, strojeve, sustave navodnjavanja i sl. Interes poljoprivrednika za tip operacije 1.1.4 u prošlom programskom razdoblju bio je kontinuirano velik te isto očekujemo u novom programskom razdoblju u intervenciji namijenjenoj poljoprivrednim gospodarstvima.

Uz poljoprivredna gospodarstva, korisnici u prošlom programskom razdoblju bili su i svi gradovi i općine našeg obuhvata koji su ulagali u malu lokalnu infrastrukturu. Iako su ovi projekti još uvijek u provedbi, a neki su i odobreni tek u ovoj godini, 8 projekata je u potpunosti završeno i isplaćeno: Uređenje prostora ispred osnovne škole (Općina Sućuraj), Uređenje dječjeg igrališta u Dolu (Grad Stari Grad) Šetnica na zapadnom dijelu obalnog pojasa u Jelsi (Općina Jelsa), Projekt krajobraznog uređenja parka Đardin (Općina Šolta), Trg„Pod palme“ (Trg Eugena Kvaternika) Kut, Vis (Grad Vis), Projekt opremanja Geostaze „Put polja“ (Grad Komiža), Poboljšanje usluge u Dječjem vrtiću Vis (Grad Vis), Adaptacija prostora za pripremu hrane Dječjeg vrtića Sardelice (Grad Stari Grad).

Završeni projekti korisnika

Tijekom ove i prethodne godine svi projekti FLAG-ovih korisnika su završeni i u potpunosti isplaćeni u ukupnom iznosu 1.129.084,43 eura. Riječ je o 14 projekata od kojih su 4 projekta gospodarskih korisnika, 2 projekta udruga i 8 projekata gradova i općina obuhvata. Među njima su i 3 partnerska projekta u kojima je došlo do suradnje dviju udruga (Plavi svijet Vis i Geopark Viški arhipelag) kroz projekt Pogled na more – edukativni punktovi otoka Visa, Općine Jelsa i Muzeja općine Jelsa kroz projekt Izgradnja zgrade muzeja za novi stalni postav Ribarske zbirke u Vrboskoj te Grada Visa i Geoparka Viški arhipelag u projektu Kopnenim putevima do mora. Korisnici iz gospodarskog sektora potpore su koristili za nabavu opreme (šokeri, rashladne i izložbene vitrine, ledenice, rashladne komore, ledomati, zračne zavjese, klima uređaji, vage, termobaje i sl.), strojeva (paletar, vakuum stroj, viskokotlačni perač i sl.), novih specijaliziranih vozila i dr. Ribarska zadruga Komiža kroz projekt Komiška sabljarka potporu je, između ostalog, iskoristila kako bi ugradila solarnu elektranu u objekt zadruge te na taj način koristila obnovljive izvore energije te je dodala vrijednost najvažnijem ulovu zadrugara, sabljarki, brendiranjem sabljarke  brendom GEOfood koji se implementira u UNESCO-ovim geoparkovima diljem svijeta.

Više o završenim projektima možete pronaći na mrežnim stranicama LAG-a i FLAG-a Škoji.

Događaji i aktivnosti koje smo organizirali i na kojima smo sudjelovali

Tijekom protekle i ove godine organizirali smo niz predavanja i radionica na teme ekološke proizvodnje, uzgoja hrane bez korištenja pesticida, biodinamičke agrikulture i sl., a podržali smo i programe naših članova i suradnika pa smo tako i 2023. godine sudjelovali na Festivalu levande predstavljanjem završne verzije specifikacije za zaštitu izvornosti ulja hvarske levande. U kolovozu prošle godine organizirali smo i godišnju koordinaciju načelnika i gradonačelnika u Visu koji su se, unatoč vrlo lošim vremenskim uvjetima, svi odazvali pozivu. Iskoristili smo tu priliku kako bismo predstavili i raspravili stanje provedbe naših strategija i informacije o postupku izrade strategije LAG-a za novo programsko razdoblje.

U Vrisniku na Hvaru u listopadu prošle godine prilikom održavanja konferencije projekta O-kupi otok, predstavljen je Proizvodno-edukativni centar Vrisnik koji je LAG Škoji kroz projekt rekonstruirao i opremio u prostoru PZ Vrisnik. Uređenjem ovog centra osiguran je proizvodni prostor usklađen s proizvodnom i higijenskom regulativom za proizvodnju predmeta opće uporabe, prvenstveno kozmetičkih proizvoda te prostor za edukacije i praktične radionice koji je javno dostupan za korištenje članovima i dionicima partnerskih LAG-ova. Zajedno s konferencijom u istom tjednu organiziran je i četvrti po redu Aromafest, a u bogatom trodnevnom događanju sudjelovao je velik broj sudionika ne samo s Hvara nego i s Brača, Visa, Lastova, Korčule, Pelješca… Projekt O-kupi otok provodi se u partnerstvu s LAG-om Brač i LAG-om 5 od 2022. godine i ovih dana provodimo njegove završne aktivnosti čijim ćemo rezultatima obogatiti događanja na našim škojima i razveseliti naše najmlađe.

Konferencija projekta O-kupi otok i Aromafest 2023.

U studenom prošle godine u ozračju priprema za novo programsko razdoblje FLAG Škoji organizirao je za svoje članove i zaposlenike studijsko putovanje u Grčku na područje FLAG-a Cyclades koji ima srodna geografska, gospodarska i socijalna obilježja s našim područjem. Sukladno iskazanom interesu članova, na putovanju su sudjelovala 2 predstavnika javnog sektora, 3 predstavnika civilnog sektora i 5 predstavnika gospodarskog sektora. Putovanje je omogućilo članovima i zaposlenicima razmjenu iskustava i jačanje kapaciteta, kako međusobno, tako i s predstavnicima organizacija i jedinica lokalne samouprave s kojima smo se na putovanju sastali. Više o putovanju možete pročitati ovdje.

Kao početak komunikacije s ciljem upoznavanja javnosti s planovima za novo programsko razdoblje, krajem prošle godine započeli smo i s provedbom kampanje Naši su ŠKOJI – tvoji i moji kojom smo na inovativan način promovirali ciljeve lokalne razvojne strategije u ribarstvu za novo programsko razdoblje. Kampanja je prije svega usmjerena na naše školarce pa smo školama u okviru kampanje nabavili 10 pametnih ekrana i prvašićima na sva 3 otoka podijelili poklon-pakete. Organizirana su i 3 online edukativna događanja, koja su povezala učenike sva tri otoka, na teme obuhvaćene istraživanjima provedenim u sklopu FLAG-ovih projekata. Sadržaji su obuhvatili kulturnu i prirodnu baštinu naših škoja i teme vezane za život uz more. Događanja su popraćena poučno-zabavnim kvizom utvrđivanja znanja uz korištenje novih tehnologija. U njima je sudjelovalo ukupno 140 učenika spomenutih škola.

Kampanja Naši su Škoji - TVOJI I MOJI

Novo programsko razdoblje

Do kraja 2023. godine odobrene su strategije LAG-a i FLAG-a za novo programsko razdoblje. Strategije su rezultat dugotrajnog procesa usklađivanja prepoznatih potreba kroz čak 19 dioničkih radionica i sastanaka i ograničavajućih okvira iz uredbi i operativnih programa uz poštovanje obveze iskazivanja dodane vrijednosti LEADERA-a.

LAG Škoji će u novom programskom razdoblju, kao i dosad, nuditi potpore poljoprivrednim gospodarstvima, gradovima i općinama, ali i ponuditi mogućnost udrugama, ustanovama i ostalim neprofitnim organizacijama da ostvare potporu u organizaciji događanja te omogućiti potpore za pokretanje poslovanja za cjelogodišnja poduzeća. Za provedbu nove LRS LAG-u Škoji dodijeljeno je 1.469.209,89 eura.

FLAG-u Škoji za provedbu nove LRSR dodijeljeno je 2.265.170,21 eura, a u novom programskom razdoblju sredstva će biti usmjerena na ulaganja u prepoznatljivost i dostupnost proizvoda ribarstva i gastronomije temeljene na proizvodima ribarstva, razvoj subjekata u ribarstvu, pripremi i preradi proizvoda ribarstva, razvoj servisa i usluga namijenjenih sektoru ribarstva, očuvanje okolišnih resursa i ulaganja u društveno-kulturnu i umjetničku valorizaciju sektora ribarstva, maritimne i ribarstvene baštine.  

U tijeku je intenzivna izrada provedbenih okvira koja će nam omogućiti raspisivanje natječaja za intervencije iz novog programskog razdoblja pa vjerujemo da ćemo do kraja ove godine već predstavljati nove natječaje i obrađivati pristigle prijave.

Zahvaljujemo vam što pratite naš rad i sudjelujete u našim aktivnostima na ovaj ili onaj način!

Pogledaj ostale vijesti